10 tips om talent te binden

10 tips om talent te binden

  1. Een positief energieke werkomgeving. Maar wat is dan positief en energiek? Loop eens je kantoor binnen alsof het niet je kantoor is. Wat valt je op? Wat stoort? Soms kan een bureau verzetten al wonderen doen. Een opgeruimd bureau zorgt voor focus. Een gezamelijke relaxruimte doet wonderen voor de creatieve geest. Het hoeft geen grote investering te zijn.
  2. De perfecte match. Bij de aanstelling moet organisatie op zoek gaan naar de verbinding met de missie van de organisatie. Bespreek goed wat er wordt verwacht inzake de organisatiedoelstellingen. De samenwerking is anders een kort leven beschoren.
  3. Zorg voor interessante invulling van de dag. De energie moet voelbaar zijn in de projecten en/of opdrachten van de organisatie. Het talent moet zijn/haar talent verder kunnen ontwikkelen en ontplooien.
  4. Zorg voor toffe collega’s. een organisatie kan voor een energieke omgeving en interessante projecten of werkzaamheden hebben gezorgd, maar als er geen toffe collega’s zijn voor de uitvoer dan is het een kort leven beschoren. Teamwork staat hierbij centraal.
  5. Betrek mensen bij het succes. Laat als organisatie merken dat het resultaat er dankzij hen niet was gekomen. Laat hen deel uitmaken van het succesverhaal en deel schouderklopjes uit. Je zou hen zelfs een Ipad cadeau kunnen doen en hen hun tevredenheid uiten via sociale media. Dit kan eveneens een aantrekkingskracht zijn voor nieuw potentieel talent.
  6. Doe niet aan micromanagen. Talent werkt volgens processen die zijn niet in alles zijn te micromanagen. Je kunt je verder ontwikkelen met een bepaalde vrijheid in je functie en/of rol. Hier staat snelle en open communicatie bij centraal en dit heeft ook invloed op het geven van feedback. Het motto zou hier “work hard, play hard” kunnen zijn waarbij de persoon op resultaten in plaats van uren aanwezigheid wordt gemanaged.
  7. Laat regelmatig je gezicht zien. Het managen op resultaten betekent niet dat de organisatie er niet voor talent moet zijn. Integendeel. De organisatie moet er voor hen zijn zodat zij kunnen antwoorden of bijsturen op moeilijkheden, problemen en/of ontwikkelingen. Het leveren van maatwerk is hierbij belangrijk: met de cafetariaplannen en dergelijke meer lijkt maatwerk zelfs het streven geworden. One size fits me in plaats van one size fits all.
  8. Toon oprechte belangstelling. De organisatie moet zelfs nog een stap verder gaan en oprechte belangstelling tonen. De manager moet zich interesseren in de privéactiviteiten van het talent. Op deze manier weet de organisatie wat er speelt in zijn/haar belevingswereld en kan het hierop inspelen. Zelfs wanneer het talent er een bijberoep op nahoudt.
  9. Wees eerlijk. het bijberoep van het talent kan namelijk tot prachtige synergie en/of samenwerkingen leiden. Maar de organisatie moet hierbij altijd eerlijk zijn.
  10. Bied je mensen echte ontwikkelingskansen. Als een organisatie echte ontwikkelingskansen blijft aanbieden door het talent ondernemend te laten zijn binnen de organisatie, dan zullen zij eerder geneigd zijn te blijven bij de organisatie waar zij nu werken. Deze ontwikkelingskansen kunnen zelfs buiten de organisatie liggen. Een win-win situatie dus.

 

Geplaatst in Alle nieuws