Nieuw op de werkvloer: Tips om sterk voor de dag te komen

Wees op tijd en ga iets later weg

Op tijd is eigenlijk te laat. Het is een kleine moeite om iedere ochtend tien minuutjes eerder te arriveren en aan het eind van de werkdag net iets langer te blijven. Dit zorgt ervoor dat mensen je zullen zien als een harde werker.

Denk na over je ambities

Waarom heb je gekozen voor deze baan? Het is niet verkeerd direct bezig te zijn met je toekomstperspectief. Zou je willen doorgroeien? Wat moet je daarvoor doen? Probeer op luchtige wijze uit te vinden wie top-performers zijn en waarom, en wat collega’s precies hebben gedaan om promotie te verdienen.

Maak je geen zorgen om vragen en problemen

Wees niet bang om vragen te stellen. Als iets niet duidelijk is of je wilt ergens meer over weten: stel vragen, dat is de gewoonste zaak als iemand nieuw is. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent. Mocht je door alle eerste indrukken vergeten zijn hoe iemand heet is het belangrijk daar zo snel mogelijk naar te informeren. Maak je ook geen zorgen als je meteen al problemen met je computer hebt, bijvoorbeeld als je niet kunt inloggen. Dat is meteen een geweldige aanleiding om bij de IT-afdeling langs te gaan en jezelf ook daar voor te stellen.

 Wees volledig jezelf          

Gedraag je als jezelf, niet grappiger of extraverter of spraakzamer dan je normaal bent, want voor je het weet zit je vast aan dat imago en moet je zo lang als je er werkt een masker dragen.

Wees de nieuwe (en schaam je daar niet voor)

Je zult merken dat collega’s graag voor je klaar willen staan. Dan voelen zij zich ook weer goed over zichzelf. Schaam je niet voor het feit dat je nieuw bent, dat zegt niks over jou of waartoe je in staat zal zijn als je eenmaal bent ingewerkt. Probeer te laten zien dat je zelfstandig en probleemoplossend kunt functioneren. Let goed op wat anderen doen en hoe zij zaken aanpakken.

Gedraag je niet als hulpje

Probeer niet al te snel ja te zeggen op alles wat je word gevraagd. Voor je het weet zit je jaren vast aan dat vervelende terugkerende klusje of ben jij degene die steevast koffie haalt. Het is goed om te laten zien dat je bereid bent anderen te helpen, ook met taken die minder populair zijn, maar wees duidelijk: je bent niemands hulpje. Ook al zullen de mensen om je heen vaak ouder zijn en meer ervaring hebben, als jij niet goed genoeg was geweest in wat je moet doen, hadden ze je niet aangenomen. Je collega’s zijn ook ooit onervaren geweest. Het is goed om dit te onthouden de volgende keer als je zenuwachtig bent of je minderwaardig voelt.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.intermediar.nl

 

 

 

Geplaatst in Alle nieuws