Bang om werkloos te zijn? Nergens voor nodig!

Het gaat goed met de economie en daardoor stijgt het aantal banen in Nederland. Dit jaar verwacht het UWV dat het aantal banen waarvoor een tijdelijk of vast contract wordt gesloten, met 183.000 groeit, en in 2018 komen er nog een 150.000 bij. De komende periode ziet er dan ook goed uit. De verwachting is dat nog dit jaar het aantal van een miljoen vacatures bereikt gaat worden. Dat is sinds 2008 niet meer gebeurt. Een groeiende economie betekent direct meer banen in een aantal sectoren: de horeca, groothandel en ook in de detailhandel staat ze te springen op nieuwe krachten.

Gevolg van het stijging van vacatures daalt ook het aantal werklozen. Volgens CBS waren in september 422.000 mensen werkloos, 4,7 procent van de beroepsbevolking ten opzichte van 4.9 procent drie maanden eerder. Het aantal mensen dat betaald werk doet, stijgt bovendien zelfs sneller dan het aantal werklozen afneemt. Dat komt omdat er weer mensen aan het werk gaan.

Door wat voor reden komen nu eigenlijk al die banen vrij? Een deel van de banen hebben we te danken aan een groot aantal mensen dat nu met pension gaat. Vooral in het onderwijs en in de techniek, sectoren die sterk vergrijsd zijn. Dat zorgt niet voor nieuwe banen maar dat er voornamelijk meer open vacatures zijn. In de detailhandel is er ook een hoge vervangingsvraag. Dat komt omdat werkgevers vaak werken met tijdelijke contracten, omdat ze niet weten hoe de komende periode gaat uitvallen door de online concurrentie.

Er komen ook nieuwe banen, juist door technologische vernieuwingen. Veel administratief kantoorwerk is de afgelopen jaren geautomatiseerd, dit betekent niet dat er minder mensen aan het werk zijn. Door technologie leveren meer en beter werk dat maakt de mensen productiever. Het creëert ook meer werkgelegenheid doordat de vraag uit het buitenland naar onze producten en diensten groter wordt. Veel bedrijven zullen hun functies ook vaker onder de lopen nemen. Bestaande banen blijven tegenwoordig ook niet lang meer hetzelfde.

Een belangrijke rol die speelt in het toenemen van aantal banen, zijn investeringen vanuit de overheid. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd in de zorgsector, waardoor er geen nieuwe banen beschikbaar kwamen. Nu komt er juist extra geld vrij in de zorg, maar niet alleen in de zorg ook in het basisonderwijs staan er veranderingen. Er is twee miljard extra geïnvesteerd in de verpleeghuizen, en dat zien we direct terug in het aantal banen. Het CPB berekend dit voorjaar dat deze investering op termijn 40.000 extra banen oplevert.

Het is dus een goed moment om een baan te vinden.

 

 

 

Geplaatst in Alle nieuws