Blijf niet te lang hangen in je eerste baan

Je eerste baan is altijd speciaal. Je tast af wat er van je wordt verwacht en je weet op den duur hoe men het liefst ziet dat je te werk gaat.
Toch wordt er gewaarschuwd; Verandering pakt vaak goed uit!

Een vast contract is met name voor jong professionals aantrekkelijk, velen zijn bang dat ze geen andere baan kunnen vinden. Maar vergeet niet dat het het begin van je carrière ook in het teken staat van ‘trial and error’. Deze jaren zijn geschikt om er niet alleen achter te komen waar je goed in bent, maar ook wat je leuk vindt. Bovendien ontwikkelen sommigen een ‘first job syndrome’, waarbij ze een te bescheiden houding ontwikkelen en niet het maximale uit hun loopbaan weten te behalen.

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat mensen die vrijwillig van baan veranderen, tevredener zijn met hun werk. Ze zijn positiever over hun inkomen, waardering vanuit de werkgever, inhoud van de functie en beroepsstatus. Ook lijkt men minder snel tijdsdruk en burn-out klachten te ervaren.

Van baan switchen is positief voor je carrière, maar ook doorgroeien binnen je huidige werkomgeving is een effectieve manier om ‘roesten’ te voorkomen. Zorg dat je nieuwsgierig blijft, voldoende blijft leren en je netwerk continue uit weet te breiden.

(nrccarriere.nl, 2015)

Geplaatst in Alle nieuws