De effecten van stress op ons lichaam

De effecten van stress op ons lichaam

Wat is het effect van stress op onze hersenen en ons lichaam? En kan het ook positief zijn? Stress kan heel schadelijk zijn, maar streven naar een stressniveau van nul hoeft niet. Soms heb je een beetje stress nodig om beter te kunnen presteren!

Wat gebeurd er precies in onze hersenen zodra we stress ervaren?
Stress is een trigger die een bepaalde lichamelijke reactie opwekt. Als je stress ervaart, wordt een bepaald deel van je hersenen – de amygdala – geactiveerd. Dat deel geeft een hormoon af, wat de hypothalamus activeert. Ook die geeft een hormoon af dat op zijn beurt de bijnieren activeert, waarna die weer het hormoon cortisol uitscheiden. Dat hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd, want hierdoor ervaar je een stressgevoel.

Hoe schadelijk is cortisol voor het lichaam?
Cortisol kan schadelijk worden zodra het zich op gaat stapelen in de hersenen. Dit gebeurd echter alleen als je langere tijd gestrest bent. Een teveel aan cortisol kan hersencellen doden en op de hele lange termijn de hersenen zelfs laten krimpen. Ook zijn er een aantal kort termijneffecten bekend zoals: verwarde gevoelens, een verminderde concentratie, niet helder kunnen denken en problemen met slaap en geheugen.

Wat is nu eigenlijk het nut van stress?
Stress is een heel erg nuttig verschijnsel in ons leven. Het zorgt ervoor dat we in leven blijven in noodsituaties waarbij we direct fysiek gevaar lopen. Het fenomeen stamt uit de tijd dat wij nog in de jungle leefden en dat er achter elke struik of boom gevaar kon schuilen. Als een leeuw het op je gemunt had moest je maken dat je in veiligheid kwam. Daarvoor dient stress. Je fysieke vermogens worden verveelvoudigd, je kan veel harder lopen dan normaal, je bent wel 4 x zo sterk als je dacht!

Bron: www.intermediair.nl

Geplaatst in Alle nieuws