De klok is slecht voor de creativiteit

Werktijden zelf bepalen en beoordeeld worden op wat de resultaten zijn? Veel bedrijven zien het nut nog niet in van deze werkwijze. Het onderzoek van Tamar Avnet en Anne-Laure Sellier geeft uitkomst.

Wie werkt volgens een strak tijdschema is minder creatief. Wanneer iemand minder creatief is, heeft dit tevens gevolgen voor het humeur, blijkt uit het onderzoek. Onderzocht werd of er een verschil was tussen de manier waarop mensen de taken onder “kloktijd” en “taaktijd” ervaren.

Het onderzoek bestond uit een groep respondenten die allerlei taken op vaste tijden uitvoerde, terwijl de andere groep de tijd zelf mocht indelen try this site. Opvallend was dat de deelnemers die volgens de ‘kloktijd’ dachten, productiever en efficiënter waren dan de andere mensen, maar tegelijkertijd ook een stuk minder gelukkig. Deze groep respondenten vonden dat ze te weinig controle over hun leven hadden.

De tweede groep “de taaktijd” waren gelukkiger en creatiever, maar minder productief. Voor bedrijven dus tijd om goed na te denken wat het best binnen hun bedrijf past. Waar voelen jullie als werknemer je comfortabel bij?

 

Bron: Intermediair.

Geplaatst in Alle nieuws