Digitaal solliciteren is de toekomst

Unilever heeft kortgeleden bekend gemaakt dat studenten alleen nog online kunnen solliciteren naar een traineeship. Zo kunnen ze potentiële nieuwe werknemers selecteren aan de hand van online games en een video-interview. Hierdoor hopen ze dat ook bedrijven meer van zichzelf gaan laten zien.

Joost Heeroma, perswoordvoerder bij Yacht en Tempo-team, zegt; “in deze tijd vraagt iedereen om meer beeld en geluid. Bedrijven vragen dat van sollicitanten, maar andersom geldt het ook.”

“In bepaalde sectoren, zoals de ICT en finance, is al schaarste: werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikte kandidaten. Dan gaan dingen als goede arbeidsvoorwaarden en de sfeer van een bedrijf gelden en die kun je nooit overbrengen via een vacature”, aldus Heeroma. “Laat in een filmpje wat zien van je bedrijf. Of organiseer een meet & greet of een borrel.”

Dat geldt met name voor bedrijven in het mkb, vindt Heeroma. “Iedereen kent de grote namen, maar de kleinere bedrijven moeten ook naar buiten treden. Dat maakt de kans groter dat werkzoekenden ze weten te vinden.”

Heeroma zegt wel vertrouwen te hebben in online solliciteren. “Het oude idee van een cv waarin de werknemer zijn opleidingen en werkervaring op een rijtje zet, is heel ouderwets.”

Contactmoment
Volgens loopbaandeskundige Guus Janssen is digitssl solliciteren “een onvermijdeljke ontwikkeling” “Al jaren is solliciteren via e-mail of door een “solliciteer”-knop normaal.”

Janssen zegt alleen wel dat bedrijven hun sollicitatieprocedure niet compleet moeten digitaliseren. Dit omdat een contactmoment nog steeds heel belangrijk word geacht. Een contactmoment kan aantonen of er echt een klik is met de eventuele nieuwe werknemer, bijvoorbeeld aan het eind van de procedure.

“Daar ben ik het helemaal mee eens”, reageert Heeroma. “Wij noemen dat “tech and touch”: je combineert digitale toepassingen met een gesprek met een intercedent om te kijken of iemand echt bij een bedrijf past.”

Oude garde
Janssen denkt alleen wel dat dit in de praktijk een probleem kan zijn voor ouderen. Dit omdat de oude garde  op een andere manier tegen solliciteren aan. Hierom vind Janssen dat ze de mensen misschien meerdere opties moeten bieden bij het reageren op solliciteren.

Geplaatst in Alle nieuws