Zo durf je wél voor de baan te gaan die je eigenlijk wilt

Zo durf je wél voor de baan te gaan die je eigenlijk wilt

Hoe weet je of het tijd is voor de volgende stap in je carrière? Of misschien wel heel iets anders? Wat je in ieder geval niet moet doen is angstig blijven zitten waar je zit. Je moest eens weten hoe makkelijk je tegenwoordig kunt veranderen naar een baan die veel leuker is.

Het is natuurlijk makkelijk gezegd, ‘even’ iets anders zoeken. Alsof iemand anders even je huur of hypotheeklasten ophoest als het jou vanwege die reden tijdelijk niet lukt? In de praktijk is daar echter vrijwel geen sprake van, vertelt een arbeidsbemiddelaar. ‘Hbo’ers komen op dit moment heel gemakkelijk aan het werk en er is zelfs sprake van een omgekeerde situatie ten opzichte van vlak na de crisis: er is met de aantrekkende economie zo’n vraag naar hooggeschoolde mensen dat je zelfs in de positie bent om een heel riant salaris te vragen.’ Daarbij is de zekerheid die je dacht te creëren een vorm van schijnveiligheid, legt ze uit, want met de komst van de transitievergoeding kan ook iedereen met een vast contract zó aan de kant worden gezet.

Het allerbelangrijkste, benadrukt de arbeidsbemiddelaar: als je ’s ochtends te vaak zuchtend je bed uitkomt en regelmatig afspraken met vrienden verzet omdat je werk te veel energie vergt, dan moet er wat gebeuren. Want leuk werk is echt niet altijd leuk, maar geeft je wel een positief, voldaan gevoel. Claassen-Van Daal: ‘Om je carrière in goede conditie te houden moet je echter wel blijven luisteren naar jezelf, om vervolgens veranderingen te maken als dat nodig is.

Bron: www.intermediar.nl

Geplaatst in Alle nieuws

Zo zorg je dat je weer energie krijgt van je werk

Meer energie van je werk krijgen

Tikken de minuten elke werkdag tergend traag voorbij? Staat je zondag meer in het teken van opzien tegen maandag, dan genieten van het weekend? Met deze simpele tips haal je gemakkelijk meer plezier en energie uit je werk. 

Stel een doel

Weten wat je te doen staat zorgt voor meer zin in je werkdag. Laat het werk dus niet als een tsunami over je heenkomen, maar stel jezelf een concreet doel voor de dag. Wat wil je sowieso afkrijgen en bereiken? Meerdere kleine doelen kan ook, dan kun je fijn afvinken wat je al gedaan hebt.

Ontwikkel jezelf

Zie je baan als je persoonlijke playground waar je kunt werken aan je ontwikkeling. Oefen je sociale vaardigheden op collega’s, bijvoorbeeld door samen te werken met iemand met een heel ander karakter dan jij. Je presentatieskills verbeter je door de volgende teammeeting voor te zitten en stap eens uit je comfort zone door een spannend gesprek met je manager aan te gaan. Voldoening achteraf gegarandeerd.

Sprintjes

Bescherm jezelf, wil ze maar zeggen. Verwacht ook niet dat je urenlang achter elkaar supereffectief bent. Je werkt productiever als je op een dag veel kleine sprintjes trekt in plaats van één marathon te lopen. Op momenten dat je even naar je computer staart, ontstaan de nieuwe ideeën. Voel je de onuitgesproken druk om steeds bereikbaar te zijn? Er is altijd wel iemand op de afdeling die steengoed is, maar zijn telefoon niet opneemt na vijven. Wat gebeurt er op een gegeven moment? Mensen accepteren dat. Want die persoon is gewoon hartstikke goed in wat hij doet. Die is er als het moet, komt afspraken na, en zegt het op tijd wanneer hij het niet redt. Dan maakt dat ene appje minder in de avond niets uit.

Fijne werkplek

Investeer in toffe designkantoorgadgets. Want een nietmachine, pennenbakje of ordner is niet heel spannend, maar je gebruikt én ziet ze elke dag. Dus waarom zou je niet voor een mooi designexemplaar gaan? Werk je thuis of heb je een eigen bedrijf? Kies dan ook voor een bijzondere stoel, kast of bureau. Zo wordt het elke dag een feestje om aan de slag te gaan op je eigen designwerkplek.

Move it

Fysieke inspanning verhoogt je productiviteit en geeft je energie. Neem daarom regelmatig een korte pauze. Loop een rondje, haal koffie voor je collega’s of loop even van je plek als je moet bellen. En natuurlijk: neem de trap in plaats van de lift (nou vooruit, als je op de zesde verdieping werkt mag de lift af en toe ook wel).

Focus

Multitasken is handig, maar kost ook veel energie. Focussen op het hier en nu en één taak tegelijk doen levert juist positieve energie op. Het geeft rust en helderheid in je hoofd, met een beter eindresultaat tot gevolg. Zorg dat je een notitieblokje bij de hand hebt voor dingen die je ineens te binnen schieten en niet mag vergeten.

 

Bronnen: intermediair-viva

Geplaatst in Alle nieuws Getagd met , ,

Bij welke generatie hoor jij?

Bij welke generatie hoor jij?

Heb jij verschillende generaties in je team? Dan kunnen jullie van elkaar leren. Bij welke generatie hoor jij?

Generatie Alpha (geboren tussen 2016 en 2030)
– Opgegroeid met de iPad, voor deze generatie bestaat er geen leven zonder schermen en internet
Jong tijdens: economische crises, bezuinigingen, groeiende technologische kennis
(Verwachte) Kenmerken: Beter opgeleid dan ooit, materialistisch

Generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015)
– Deze generatie kan uitstekend multitasken.
– De jongeren worden vaak digital ‘natives’ genoemd: geboren en getogen media consumers
– Ze zijn mondiaal georiënteerd en volgen bijvoorbeeld veel Engelstalige films en series
Jong tijdens: digitale tijdperk, economische crises
Kenmerken: internet is vanzelfsprekend, multitasken

Generatie Y (geboren tussen 1986 en 2000)
– Deze generatie staat beter bekend als millennials.
– De grenzeloze generatie
– Ze voelen zich bijzonder, zelfverzekerd en werden al vroeg actief op internet. Msn, Hyves, en later Facebook; ze hebben het allemaal voorbij zien komen.
Jong tijdens: informatietijdperk, dreiging van terroristische aanslagen
Kenmerken: authentiek, zelfverzekerd, actief op internet, meegekregen dat alles mogelijk is, het is de prestatie generatie en daardoor ook de generatie met de meeste burn-outs.

Pragmatische generatie (geboren tussen 1971 en 1985)
– Deze generatie betreft veelal kinderen van de protest generatie
– Deze generatie werd vrijgelaten in het maken van keuzes, ze hadden veel mogelijkheden en zelfontplooiing stond centraal
Jong tijdens: groeiende keuzemogelijkheden
Kenmerken: levensgeluk als hoogste doel, zelfontplooiing, passiviteit door het gebrek aan verplichtingen.

De generatie X (geboren tussen 1956 en 1970)
– Ook wel de verloren generatie genoemd
– Een generatie die te maken kreeg met een enorme economische crises
– Een generatie die snel volwassen moest worden
Jong tijdens: economische crises, jeugdwerkeloosheid
Kenmerken: praktisch, zelfredzaam, no-nonsense mentaliteit

Protestgeneratie (geboren tussen 1941 en 1955)
– Geboren tijdens de babyboom
– Opgegroeid tijdens de welvaartsstijging
– Nieuwe muziekstromingen en subculturen in de bewogen sixties en seventies
Jong tijdens: stijgende welvaart
Kenmerken: vrije moraal, zelfontplooiing, onvrede

Stille generatie (geboren tussen 1925 en 1940)
– De opa’s en oma’s van de huidige generatie jongeren
– Groeiden op in en na de oorlog en waren trouw aan het gezag
Jong tijdens: wederopbouw
Kenmerken: plichtsgetrouw, harde werkers

 

Geplaatst in Alle nieuws

De meest gewilde beroepen van 2020

Met welke vaardigheden bereid je je het best voor op de toekomst? Door automatisering verdwijnen er niet alleen banen maar ontstaan er ook nieuwe banen.
Om een toekomstbestendige carrière op te bouwen, zijn vaardigheden die computers en robots niet zo goed op kunnen lossen het beste om te bezitten.
Denk aan competenties als creativiteit, kritisch denken, en sociale vaardigheden zoals inlevingsvermogen.

Een Consultancyfirma maakte in samenwerking met het World Economic Forum een overzicht van de vaardigheden waar in 2020 veel vraag naar zal zijn.
Vaardigheden als het oplossen van complexe problemen: het vermogen om verbanden tussen industrieën te leggen, en creatief problemen op te lossen die in de toekomst kunnen ontstaan.
Op deze manier kunnen we kunstmatige intelligentie bijhouden, aldus de infographic.

Vaardigheden die ook als nuttig worden gezien zijn bijvoorbeeld het managen van werknemers (leiderschap) en empathisch vermogen is ook een belangrijke vaardigheid die niet kan worden vervangen door een robot. Daar zijn nog steeds goede werknemers voor nodig.

Een lijst van de meest gevraagde banen in 2020:

• Medische Technici
• Fysiotherapeuten
• Data-analisten
• Programmeurs
• Leraren
• Zorgmedewerkers

Bron: Intermediair.nl

Geplaatst in Alle nieuws

10 tips om talent te binden

10 tips om talent te binden

 1. Een positief energieke werkomgeving. Maar wat is dan positief en energiek? Loop eens je kantoor binnen alsof het niet je kantoor is. Wat valt je op? Wat stoort? Soms kan een bureau verzetten al wonderen doen. Een opgeruimd bureau zorgt voor focus. Een gezamelijke relaxruimte doet wonderen voor de creatieve geest. Het hoeft geen grote investering te zijn.
 2. De perfecte match. Bij de aanstelling moet organisatie op zoek gaan naar de verbinding met de missie van de organisatie. Bespreek goed wat er wordt verwacht inzake de organisatiedoelstellingen. De samenwerking is anders een kort leven beschoren.
 3. Zorg voor interessante invulling van de dag. De energie moet voelbaar zijn in de projecten en/of opdrachten van de organisatie. Het talent moet zijn/haar talent verder kunnen ontwikkelen en ontplooien.
 4. Zorg voor toffe collega’s. een organisatie kan voor een energieke omgeving en interessante projecten of werkzaamheden hebben gezorgd, maar als er geen toffe collega’s zijn voor de uitvoer dan is het een kort leven beschoren. Teamwork staat hierbij centraal.
 5. Betrek mensen bij het succes. Laat als organisatie merken dat het resultaat er dankzij hen niet was gekomen. Laat hen deel uitmaken van het succesverhaal en deel schouderklopjes uit. Je zou hen zelfs een Ipad cadeau kunnen doen en hen hun tevredenheid uiten via sociale media. Dit kan eveneens een aantrekkingskracht zijn voor nieuw potentieel talent.
 6. Doe niet aan micromanagen. Talent werkt volgens processen die zijn niet in alles zijn te micromanagen. Je kunt je verder ontwikkelen met een bepaalde vrijheid in je functie en/of rol. Hier staat snelle en open communicatie bij centraal en dit heeft ook invloed op het geven van feedback. Het motto zou hier “work hard, play hard” kunnen zijn waarbij de persoon op resultaten in plaats van uren aanwezigheid wordt gemanaged.
 7. Laat regelmatig je gezicht zien. Het managen op resultaten betekent niet dat de organisatie er niet voor talent moet zijn. Integendeel. De organisatie moet er voor hen zijn zodat zij kunnen antwoorden of bijsturen op moeilijkheden, problemen en/of ontwikkelingen. Het leveren van maatwerk is hierbij belangrijk: met de cafetariaplannen en dergelijke meer lijkt maatwerk zelfs het streven geworden. One size fits me in plaats van one size fits all.
 8. Toon oprechte belangstelling. De organisatie moet zelfs nog een stap verder gaan en oprechte belangstelling tonen. De manager moet zich interesseren in de privéactiviteiten van het talent. Op deze manier weet de organisatie wat er speelt in zijn/haar belevingswereld en kan het hierop inspelen. Zelfs wanneer het talent er een bijberoep op nahoudt.
 9. Wees eerlijk. het bijberoep van het talent kan namelijk tot prachtige synergie en/of samenwerkingen leiden. Maar de organisatie moet hierbij altijd eerlijk zijn.
 10. Bied je mensen echte ontwikkelingskansen. Als een organisatie echte ontwikkelingskansen blijft aanbieden door het talent ondernemend te laten zijn binnen de organisatie, dan zullen zij eerder geneigd zijn te blijven bij de organisatie waar zij nu werken. Deze ontwikkelingskansen kunnen zelfs buiten de organisatie liggen. Een win-win situatie dus.

 

Geplaatst in Alle nieuws

top 10!

Top-10 meest gevraagde beroepen

Beroep / Vacatures Q4 2017 (Groei)

 1. arts (niet) in opleiding / basisarts 1.175 (+90%)
 2. verpleegkundige (hoogopgeleid) 966 (+28%)
  3. psychiater 794 (+76%)
  4. wijkverpleegkundige 567 (+22%)
  5. sociaal psychiatrisch verpleegkundige 307 (+96%)
  6. zorgcoördinator 282 (+75%)
  7. klinisch geriater 275 (+54%)
  8. zorgmanager 262 (+24%)
  9. verzorgende (hoogopgeleid) 253 (-12%)
  10. verpleegkundig specialist 243 (+84%)

Top-10 snelst groeiende beroepen

Beroep / Vacatures Q4 2017 (Groei)

 1. verpleeghulp 106 (+203%)
  2. kinder-, jeugdpsychiater 105 (+200%)
  3. operatie-assistent 116 (+170%)
  4. sociaal psychiatrisch verpleegkundige 291 (+94%)
  5. arts (niet) in opleiding / basis arts 1.175 (+90%)
  6. verpleegkundig specialist 243 (+84%)
  7. psychiater 794 (+76%)
  8. zorgcoördinator 282 (+75%)
  9. anesthesiemedewerker 160 (+67%)
  10. medewerker thuiszorg 51 (+65%)

Alle cijfers afkomstig van Jobfeed, bewerkt door Compagnon en Intelligence Group. Groeicijfers zijn Q4 van 2017 ten opzichte van Q4 van 2016.

Geplaatst in Alle nieuws

Dit zijn de 5 grootste ergernissen op het werk

Wanneer een groep mensen met elkaar samenwerkt, ontstaan er ongetwijfeld ergernissen. Waar ergert de werkende Nederlander zich het meest aan?

 1. Telefoon gebruiken tijdens vergaderingen of gesprekken

Op nummer 1 staat de mensen die hun mobiel gebruiken tijdens vergaderingen of gesprekken. Dat is onbeschoft en ook nog eens irritant, met name als je bezig bent met een verhaal tijdens een vergadering. Het is storend als mensen iets anders aan het doen zijn, alsof het onderwerp niet belangrijk is.

 1. Mensen die hun afspraken niet nakomen

Het is heel lastig werken en plannen wanneer een afgesproken deadline niet wordt gehaald. Mocht je het zien aankomen, communiceer dan tijdig wanneer dit het geval gaat zijn en wat de stand van zaken is.

 1. Roddelen

Een roddel of een bijdehandse grap over collega’s kan altijd verkeerd vallen, en ook veel schade aanrichten dan je in eerste instantie niet zou denken. Iedereen zou zeggen dat ze niet roddelen, en toch gebeurt het.

 1. Het eindeloos cc’en en van onbelangrijke mensen in je mails

Deze ergernis is duidelijk. Er is veel te veel onzinnige adres-informatie bij de kettingmails die iedereen in de werkgroep ontvangt. Dit is wellicht bedoeld om je in te dekken en te zorgend dat iedereen van de houd en de rand weet, maar dat maakt het niet altijd duidelijker.

 1. Te laat komen

Je hebt te laat komen en te laat komen. Het kan iedereen gebeuren om te laat te komen. Het is belangrijke hoe je hiermee omgaat. Als je niets laat weten en een uur te laat komt op een belangrijke vergadering, is dat een ander verhaal dan wanneer je goed communiceert als je iets later bent en na een kwartiertje binnen komt wandelen.

Geplaatst in Alle nieuws

Zetten de cv-tips van Microsoft straks de hele arbeidsmarkt op zijn kop?

Wie een CV gaat maken in Microsoft Word, krijgt daar straks ook hulp bij, met dank aan LinkedIn. Zou dit echt de revolutie zijn die andere giganten als Google en Facebook op de recruitmentmarkt het nakijken geeft?

Het was al een tijdje bekend dat Microsoft manieren aan het zoeken was om de aankoop van LinkedIn te rechtvaardigen en te laten renderen. En nu is daar dus de aankondiging van Resume Assistant in de nieuwste versie van Microsoft Word. Het is een programma waarin 80 procent van alle cv’s in de wereld wordt gemaakt. Als je in de toekomst gebruikt maakt van Word om je CV te gaan maken, krijg je daarbij hulp van kunstmatige intelligentie. Door alle profielen op LinkedIn te onderzoeken kan de AI van Resume Assistant bijvoorbeeld:

 • Laten zien naar welke skills recruiters in profielen zoeken, zodat je als werkzoekende daar je CV op kunt aanpassen
 • Suggesties geven over hoe je je profiel op LinkedIn meteen ook kunt verbeteren.
 • Tips geven over hoe andere professionals in jouw vak hun werkervaring en vaardigheden weergeven
 • Een overzicht geven met vacatures op LinkedIn die passen bij wat je net zelf in je CV opschrijft
 • Je CV meteen doorsturen naar die open posities die je net kreeg opgediend

Het laatste punt is een briljante zet, die vooral Google wind uit de zeilen neemt. We hebben heel lang gedacht dat Google het startpunt is voor de mensen die een baan zoeken. En dat het vindbaarheid op Google cruciaal zou zijn. Maar eigenlijk is Google helemaal niet de juiste kanaal op een baan te zoeken. Voor de meeste mensen is juist een CV schrijven het allereerste begin.

Zullen er meer gaan volgen?
Er wordt nu ook verwacht dat bijvoorbeeld Google Docs snel het voorbeeld van Microsoft zal volgen. Daarnaast kan de nieuwe optie ook voor LinkedIn een flinke nieuwe groei in het vacatureaanbod betekenen. Je vacatures laten zien aan mensen die hun CV net aan het updaten zijn, dat klinkt bijna net zo belangrijk als zorgen dat Google ze indexeert. Doe je dit niet, dan loop je het risico voor minder mensen zichtbaar te zijn.

Zou het gaan werken?
Maar zou het ook allemaal werkelijk goed gaan werken? Het klopt ook dat namelijk steeds meer organisaties minder op cv’s richten. En bovendien komen er allerlei nieuwe online manieren om cv’s samen te stellen en te presenteren, buiten Word om. Zo’n stapeltje A4’tjes in Word doet dan al snel een beetje aan ouderwetse methode manier denken. Hier zal de toekomst dus moeten voor uitwijzen wat zou gaan werken.

Geplaatst in Alle nieuws

Voorkom de meest gemaakte fouten tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor de meesten spannend genoeg om toch wat nerveus te worden en / of bang te zijn om een slippertje te maken. Naast de inhoudelijke beoordeling van jou als kandidaat worden er ook nog is ogen op je geworpen die je doen afvragen of je niet te snel praat, je wel de juiste toon slaat en wel de correcte indruk weet over te brengen. Hierin maken veel sollicitanten dezelfde fouten.

De eerste indruk is het belangrijkst. Het blijkt namelijk dat mensen binnen twee minuten beslissen of ze je aan zullen nemen of niet. Zorg met name dat je zelfverzekerd over komt door bijvoorbeeld een goede handdruk.

Zorg voor optimisme. Wanneer je solliciteert zou je waarschijnlijk niet meer geheel tevreden zijn geweest bij je vorige werkgever om wat voor reden dan ook. Het is gewenst om hierin eerlijk te zijn tijdens het gesprek, maar zorg er wel voor dat je verhaal hierdoor niet te negatief wordt en dat het met een positieve wending sluit.

Gepaste kleding. Dit verschilt wat per branche, maar kleedt je in ieder geval altijd netjes. Wanneer je kiest voor een conservatieve en verzorgde kleding stijl zit je in principe altijd goed.

Zorg er voor dat je niet te weinig en niet te veel praat. Wanneer je te weinig praat loop je het risico dat je antwoorden te kort zijn en dat je in de ogen van je gesprekspartner niet veel te vertellen hebt. Praat je echter te veel, dan is de kans aanwezig dat je antwoord of mening niet meer duidelijk naar voren komt voor de persoon tegenover je.

Een goede voorbereiding. Doe meer onderzoek dan je normaal gesproken van jezelf verlangt. Maak jezelf bekend met het bedrijf waar je solliciteert en zorg ervoor dat je bedrijfsfeiten uit je hoofd kent. Vraag jezelf hiernaast af hoe de heersende mentaliteit of cultuur van het bedrijf eruit ziet en waarmee het bedrijf zich profileert.

Denk over een aantal vragen na. Tijdens het gesprek zal er meer worden besproken dan slechts je cv. Het gesprek fungeert in eerste instantie als test om te beoordelen hoe geïnteresseerd een kandidaat is in de functie. Deze belangstelling kun je aantonen door de gesprekspartner(s) tegenover je een paar goede vragen te stellen.

Ten slotte gaan velen de fout in bij de strikvraag: Wat is je zwakke punt? Het is voor ons allemaal makkelijker om een sterk punt aan te geven. Je bent je nu eenmaal veel vaker bewust van je sterke punten dan van je zwakke punten. Toch wordt het sterk aangeraden om een zwak punt van jezelf aan te geven, mits hiermee niet je kansen op de functie worden verminderd natuurlijk. Hiermee toon je namelijk je eerlijkheid aan en dit geeft werkgevers een indicatie over onder andere je integriteit.

Geplaatst in Alle nieuws

Bang om werkloos te zijn? Nergens voor nodig!

Het gaat goed met de economie en daardoor stijgt het aantal banen in Nederland. Dit jaar verwacht het UWV dat het aantal banen waarvoor een tijdelijk of vast contract wordt gesloten, met 183.000 groeit, en in 2018 komen er nog een 150.000 bij. De komende periode ziet er dan ook goed uit. De verwachting is dat nog dit jaar het aantal van een miljoen vacatures bereikt gaat worden. Dat is sinds 2008 niet meer gebeurt. Een groeiende economie betekent direct meer banen in een aantal sectoren: de horeca, groothandel en ook in de detailhandel staat ze te springen op nieuwe krachten.

Gevolg van het stijging van vacatures daalt ook het aantal werklozen. Volgens CBS waren in september 422.000 mensen werkloos, 4,7 procent van de beroepsbevolking ten opzichte van 4.9 procent drie maanden eerder. Het aantal mensen dat betaald werk doet, stijgt bovendien zelfs sneller dan het aantal werklozen afneemt. Dat komt omdat er weer mensen aan het werk gaan.

Door wat voor reden komen nu eigenlijk al die banen vrij? Een deel van de banen hebben we te danken aan een groot aantal mensen dat nu met pension gaat. Vooral in het onderwijs en in de techniek, sectoren die sterk vergrijsd zijn. Dat zorgt niet voor nieuwe banen maar dat er voornamelijk meer open vacatures zijn. In de detailhandel is er ook een hoge vervangingsvraag. Dat komt omdat werkgevers vaak werken met tijdelijke contracten, omdat ze niet weten hoe de komende periode gaat uitvallen door de online concurrentie.

Er komen ook nieuwe banen, juist door technologische vernieuwingen. Veel administratief kantoorwerk is de afgelopen jaren geautomatiseerd, dit betekent niet dat er minder mensen aan het werk zijn. Door technologie leveren meer en beter werk dat maakt de mensen productiever. Het creëert ook meer werkgelegenheid doordat de vraag uit het buitenland naar onze producten en diensten groter wordt. Veel bedrijven zullen hun functies ook vaker onder de lopen nemen. Bestaande banen blijven tegenwoordig ook niet lang meer hetzelfde.

Een belangrijke rol die speelt in het toenemen van aantal banen, zijn investeringen vanuit de overheid. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd in de zorgsector, waardoor er geen nieuwe banen beschikbaar kwamen. Nu komt er juist extra geld vrij in de zorg, maar niet alleen in de zorg ook in het basisonderwijs staan er veranderingen. Er is twee miljard extra geïnvesteerd in de verpleeghuizen, en dat zien we direct terug in het aantal banen. Het CPB berekend dit voorjaar dat deze investering op termijn 40.000 extra banen oplevert.

Het is dus een goed moment om een baan te vinden.

 

 

 

Geplaatst in Alle nieuws