Social Media op je werk

We moeten ons checkgedrag onder controle krijgen. Het beste is om op 3 vaste momenten op de werkdag je mail te checken. Als je dit doet zul je minder stress ervaren dan dat je je mail de hele dag door checkt. Wel vergt het enige discipline want het is erg aanlokkelijk om iedere keer je mail in te zien aangezien je altijd denkt dat er iets belangrijks is wat je direct in wilt zien, onze nieuwsgierigheid is vaak te groot.

Wel moeten we de sterke voordelen van social media zien. Social media is een sterke motivator in de contacten naar zowel klanten als bedrijven. Het is een perfecte manier om je netwerk op te bouwen en te vergroten. Maar we moeten vooral waken voor het feit dat checkgedrag zeer verslavend werkt. Onze hersenen ontwikkelen hierdoor een sociale verslaving. Social media werkt verslavend, het vervult een primaire (levens)behoefte, net als eten en drinken.

Er is onderzoek gedaan naar ons “social media gedrag” en het blijkt dat wij hierdoor gemiddeld elke elf minuten ons werk onderbreken. Soms is het een kwestie van even kijken en weer door maar als onze focus compleet afgeleid wordt dan duurt het ongeveer 23 minuten voor je weer verder gaat met je daadwerkelijke werk.

Inmiddels is social media niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan en is het zeker een positief middel. Social media op de werkvloer verhoogt ook indirect de productiviteit aangezien werk – prive meer door elkaar heen gaat lopen. Dus dat betekent dat als we op ons werk wat privé kunnen doen we in privé tijd weer wat zakelijks doen. Maar wees alert, hou het binnen de perken en zorg dat het niet zo extreem wordt dat het tot een burn-out leidt.

Geplaatst in Alle nieuws