Starter bevindt zich steeds vaker in werkervaringsplek scenario

Uit een enquête van het programma ‘De Monitor’ van de KRO NCRV dat in samenwerking met de beroepsverenigingen voor psychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO) is uitgevoerd blijkt dat veel afgestudeerden zich uitgebuit voelen op de door werkgevers aangeboden zogeheten werkervaringsplekken (wep-plekken). 1000 afgestudeerde psychologen en orthopedagogen deden mee aan de enquête.

De monitor kreeg in eerste instantie voor haar dossier meer dan 130 tips binnen over het misbruik dat gemaakt wordt van deze plekken voor jong professionals. Bijna 70 procent van deze meldingen waren afkomstig van afgestudeerde psychologen en orthopedagogen. Als gevolg hiervan werd een enquête onder de beroepsgroep gehouden.

29 procent van de respondenten gaf aan ooit een werkervaringsplek te hebben gehad. Tevens zegt 73 procent hiervan zich gedwongen te voelen dit (onderbetaalde) aanbod te accepteren. 70 procent hiervan voegt er nog is aan toe dat zijn of haar werkzaamheden vergelijkbaar waren met die van de betaalde werknemer. Respondenten zien organisaties leunen op werkervaringsplekken, omdat er afdoende uren worden gemaakt om gaten in de roosters te voorkomen.

De NVO is van mening dat werkervaringsplekken in de toekomst aan strengere voorwaarden moeten voldoen die eventueel in een overeenkomst kunnen of zelfs moeten worden vastgelegd. Ook zeggen beide beroepsverenigingen te streven naar afspraken werkgeversorganisaties voor duidelijke kaders omtrent werkervaringsplekken.

bron: hrpraktijk.nlStarter

Geplaatst in Alle nieuws