Vluchtelingen op de arbeidsmarkt

De migratiestroom die Europa momenteel beheerst doet ons in eerste instantie nadenken over de wijze waarop veel problemen moeten worden opgelost en hoe vraagstukken moeten worden beantwoord. Maar is er wel voldoende aandacht aanwezig voor de toegevoegde waarde die deze mensen kunnen betekenen op Europa’s en onze eigen arbeidsmarkt?

Gezien de omvang van het aantal vluchtelingen lijkt het Duitse bedrijfsleven hier al op in te spelen. Grote organisaties als Eon, Axel Springer en Porsche willen migranten helpen door ze op korte termijn van een baan te voorzien. Ook in Nederland lijkt deze trend zijn plaats in te nemen. Maar waar kan men zoal op onze arbeidsmarkt terecht?

De technische en industriële sector biedt in Nederland de meeste kansen voor migranten. Het tekort aan technisch goed opgeleide mensen is ook in ons land groot, een overeenkomst met de arbeidsmarkt van onze oosterburen. Ook land -en tuinbouw is een aantrekkelijke sector, omdat het vaak om tijdelijk werk gaat en laagdrempelig van aard is. Een derde sector om goed in de gaten te houden is de bouwsector. Door de positieve vooruitzichten is de verwachting dat er eerder een tekort aan personeel zal ontstaan dan een overschot!

Top tien branches met de meeste vacatures (percentages):

Nieuwsbericht

Geplaatst in Alle nieuws