Voorkom de meest gemaakte fouten tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor de meesten spannend genoeg om toch wat nerveus te worden en / of bang te zijn om een slippertje te maken. Naast de inhoudelijke beoordeling van jou als kandidaat worden er ook nog is ogen op je geworpen die je doen afvragen of je niet te snel praat, je wel de juiste toon slaat en wel de correcte indruk weet over te brengen. Hierin maken veel sollicitanten dezelfde fouten.

De eerste indruk is het belangrijkst. Het blijkt namelijk dat mensen binnen twee minuten beslissen of ze je aan zullen nemen of niet. Zorg met name dat je zelfverzekerd over komt door bijvoorbeeld een goede handdruk.

Zorg voor optimisme. Wanneer je solliciteert zou je waarschijnlijk niet meer geheel tevreden zijn geweest bij je vorige werkgever om wat voor reden dan ook. Het is gewenst om hierin eerlijk te zijn tijdens het gesprek, maar zorg er wel voor dat je verhaal hierdoor niet te negatief wordt en dat het met een positieve wending sluit.

Gepaste kleding. Dit verschilt wat per branche, maar kleedt je in ieder geval altijd netjes. Wanneer je kiest voor een conservatieve en verzorgde kleding stijl zit je in principe altijd goed.

Zorg er voor dat je niet te weinig en niet te veel praat. Wanneer je te weinig praat loop je het risico dat je antwoorden te kort zijn en dat je in de ogen van je gesprekspartner niet veel te vertellen hebt. Praat je echter te veel, dan is de kans aanwezig dat je antwoord of mening niet meer duidelijk naar voren komt voor de persoon tegenover je.

Een goede voorbereiding. Doe meer onderzoek dan je normaal gesproken van jezelf verlangt. Maak jezelf bekend met het bedrijf waar je solliciteert en zorg ervoor dat je bedrijfsfeiten uit je hoofd kent. Vraag jezelf hiernaast af hoe de heersende mentaliteit of cultuur van het bedrijf eruit ziet en waarmee het bedrijf zich profileert.

Denk over een aantal vragen na. Tijdens het gesprek zal er meer worden besproken dan slechts je cv. Het gesprek fungeert in eerste instantie als test om te beoordelen hoe geïnteresseerd een kandidaat is in de functie. Deze belangstelling kun je aantonen door de gesprekspartner(s) tegenover je een paar goede vragen te stellen.

Ten slotte gaan velen de fout in bij de strikvraag: Wat is je zwakke punt? Het is voor ons allemaal makkelijker om een sterk punt aan te geven. Je bent je nu eenmaal veel vaker bewust van je sterke punten dan van je zwakke punten. Toch wordt het sterk aangeraden om een zwak punt van jezelf aan te geven, mits hiermee niet je kansen op de functie worden verminderd natuurlijk. Hiermee toon je namelijk je eerlijkheid aan en dit geeft werkgevers een indicatie over onder andere je integriteit.

Geplaatst in Alle nieuws