Vrouwen werken onder hun eigen niveau

Vaker dan mannen hebben vrouwen van 35 jaar en ouder een baan onder hun opleidingsniveau. Tegenover een op de vier mannen is namelijk een op de drie vrouwen met een leeftijd van 35 jaar of ouder werkzaam in een functie van middelbaar of laag niveau. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Oorzaak

Dit verschil tussen mannen en vrouwen is vooral groot wanneer er kinderen bij komen kijken. Om werk met hun gezin te kunnen combineren kiezen meer vrouwen er na de geboorte voor om deeltijd te gaan werken. Doordat ze hierdoor minder werkervaring opbouwen nemen ook de carrièrekansen af. In tegenstelling tot vroeger heeft het merendeel van de 15 -tot 35-jarige vrouwen geen kinderen.

Het verschil bij deze mediors komt het sterkst naar voren bij mensen die een dienstverlenende, technische of industriële opleidingsrichting hebben gekozen. De enige uitzondering op deze regel lijkt het onderwijs te betreffen.

Jongeren

Ook binnen de jongere generatie is een soortgelijke trend zichtbaar. Met name jongeren tot 25 jaar beschikken over een opleidingsniveau dat hoger ligt dan het gebruikelijke niveau dat voorkomt binnen het beroep waarin zij werkzaam zijn. In het derde kwartaal van 2015 had ongeveer de helft van alle hoger opgeleide jongeren die geen onderwijs meer volgden een baan van middelbaar -of lager opleidingsniveau. Jongeren met een middelbaar opleidingsniveau hadden slechts in 16% van de gevallen een baan onder hun eigen niveau.

Nadat jongeren de leeftijd van 25 hebben gepasseerd is hier een kentering in zichtbaar. Pas bij de leeftijd van 35 zien we het eerder benoemde verschil tussen mannen en vrouwen ontstaan. Dit verschil is bij bijna alle opleidingsrichtingen terug te vinden. Tot 35 jaar is het verschil tussen mannen en vrouwen nihil.

bron: CBS / hrpraktijk.nlMoeder

Geplaatst in Alle nieuws