Wet Werk en Zekerheid: Dit verandert er in 2016

Heeft u arbeidsrecht gerelateerde vraagstukken liggen? Dan bent u waarschijnlijk al uitstekend op de hoogte van de WWZ, Wet Werk en Zekerheid. Echter gaat er opnieuw het één en ander veranderen op dit gebied binnen ons systeem. Per 1 januari 2016 zal de duur van de WW-uitkering in stappen en de wijze van opbouw worden aangepast.

Zo wordt de maximale periode van een WW-uitkering tot en met 2019 stapsgewijs teruggebracht van 38 naar 24 maanden, waarbij dit vanaf 2019 de maximale publieke WW-uitkering in maanden zal betreffen. Cao’s kunnen hierin echter wel bepalingen opnemen die hiervan afwijken.

Ook zal de opbouw van de WW veranderen. Vanaf januari zal men, gedurende de eerste tien jaar, voor ieder gewerkt jaar een maand WW opbouwen. Vervolgens heeft men voor ieder gewerkt jaar recht op een halve maand WW. Hiernaast is het voortaan mogelijk voor WW gerechtigden, die per 1 juli 2015 binnen de WW vallen, om naast hun uitkering tijdelijk of parttime te werken. Dit inkomen wordt verrekend met de uitkering van de desbetreffende persoon, waarbij men recht heeft op 30% van het vastgestelde salaris. Deze wijzigingen doelen op een flexibelere begeleiding voor werknemers die hun baan verliezen en tegelijkertijd op een zo kort mogelijke werkloosheidsperiode.

bron: rijksoverheid.nl

WWZ

Geplaatst in Alle nieuws