Zetten de cv-tips van Microsoft straks de hele arbeidsmarkt op zijn kop?

Wie een CV gaat maken in Microsoft Word, krijgt daar straks ook hulp bij, met dank aan LinkedIn. Zou dit echt de revolutie zijn die andere giganten als Google en Facebook op de recruitmentmarkt het nakijken geeft?

Het was al een tijdje bekend dat Microsoft manieren aan het zoeken was om de aankoop van LinkedIn te rechtvaardigen en te laten renderen. En nu is daar dus de aankondiging van Resume Assistant in de nieuwste versie van Microsoft Word. Het is een programma waarin 80 procent van alle cv’s in de wereld wordt gemaakt. Als je in de toekomst gebruikt maakt van Word om je CV te gaan maken, krijg je daarbij hulp van kunstmatige intelligentie. Door alle profielen op LinkedIn te onderzoeken kan de AI van Resume Assistant bijvoorbeeld:

  • Laten zien naar welke skills recruiters in profielen zoeken, zodat je als werkzoekende daar je CV op kunt aanpassen
  • Suggesties geven over hoe je je profiel op LinkedIn meteen ook kunt verbeteren.
  • Tips geven over hoe andere professionals in jouw vak hun werkervaring en vaardigheden weergeven
  • Een overzicht geven met vacatures op LinkedIn die passen bij wat je net zelf in je CV opschrijft
  • Je CV meteen doorsturen naar die open posities die je net kreeg opgediend

Het laatste punt is een briljante zet, die vooral Google wind uit de zeilen neemt. We hebben heel lang gedacht dat Google het startpunt is voor de mensen die een baan zoeken. En dat het vindbaarheid op Google cruciaal zou zijn. Maar eigenlijk is Google helemaal niet de juiste kanaal op een baan te zoeken. Voor de meeste mensen is juist een CV schrijven het allereerste begin.

Zullen er meer gaan volgen?
Er wordt nu ook verwacht dat bijvoorbeeld Google Docs snel het voorbeeld van Microsoft zal volgen. Daarnaast kan de nieuwe optie ook voor LinkedIn een flinke nieuwe groei in het vacatureaanbod betekenen. Je vacatures laten zien aan mensen die hun CV net aan het updaten zijn, dat klinkt bijna net zo belangrijk als zorgen dat Google ze indexeert. Doe je dit niet, dan loop je het risico voor minder mensen zichtbaar te zijn.

Zou het gaan werken?
Maar zou het ook allemaal werkelijk goed gaan werken? Het klopt ook dat namelijk steeds meer organisaties minder op cv’s richten. En bovendien komen er allerlei nieuwe online manieren om cv’s samen te stellen en te presenteren, buiten Word om. Zo’n stapeltje A4’tjes in Word doet dan al snel een beetje aan ouderwetse methode manier denken. Hier zal de toekomst dus moeten voor uitwijzen wat zou gaan werken.

Geplaatst in Alle nieuws